A MTP egy nevelési módszer (nem büntetés!), amivel a kondában a vezető szerepet betöltő koca viselkedését lemásolva tanítod meg a malacodat, hogy tiszteljen téged és a családodat. Az a legjobb, ha fiatal korban kezditek el alkalmazni, megelőzhető vele egy csomó viselkedési probléma, és segíthet abban is, hogy magabiztosabban lépj fel, mikor a malacod az első 3-4 évében megpróbálja átvenni a vezető szerepet.

A technika lényege: napközben, mikor a malacod valahol fekszik vagy áll, menj oda hozzá, told meg a lábaddal, míg fel nem áll vagy arrébb nem megy, nem folyamatosan kell nyomást gyakorolni rá, hanem inkább apró lökéseket alkalmazni. Használj hozzá egy vezényszót pl,,mozgás’’ vagy ,,félre’’. Ha megmozdult hagyd abba, maradj ott, ahol állsz, és dicsérd meg, de csak szóban, pl ,,jól van’’, ,,okos malac’’, ami tetszik. Aztán folytasd a dolgodat, amit abbahagytál. Ezt naponta 5-6 alkalommal kell megtenni, először egy családtag, aztán, ha már jól megy, a többiek is kezdjék. Mindenhol gyakoroljatok, kint is bent is, kivéve a malac saját helyét, ami a biztonságot jelenti neki, ott soha se alkalmazzátok.

Fiatal malacoknál is előfordulhat, hogy az elején nem tetszik nekik a helyzet, és morognak, de ha megszokják, akkor a vezényszót is el lehet hagyni, a cél az, hogy a malac mindig térjen ki az utadból, és ha azt szeretnéd, hogy melletted legyen, akkor neked kell odahívnod magadhoz.

Idősebb malacnál is ugyanígy kell nekikezdeni,de előfordulhat, hogy nehezebben tud hozzászokni. Néhány alkalom után, mikor kezdi megérteni, hogy mit is jelent ez az új ,,trükk’’,  előfordulhat, hogy mély morgással figyelmeztet: ,,Vigyázz! Ezúttal nem fogsz olyan könnyen elmozdítani a helyemről’’. Lehet, hogy neked fordul, mikor hozzáérsz a lábaddal, ilyenkor állj úgy, hogy elérd az oldalát, és noszogasd, míg odébb nem áll. Ha feléd kap, megpróbál megharapni, akkor húzd ki magad, hogy még nagyobbnak tűnj, és mély hangon ismételd meg a vezényszót, de ne kiabálj, és ne kezdd el ismételgetni. Ha néhány méterrel odébb megfordul, maradj még vagy fél percig azon a helyen, ahonnan elküldted, jelezve, hogy az a tiéd, mielőtt folytatnád a korábban félbehagyott munkádat. Ha attól tartasz, hogy megsebesít, akkor gondoskodj a védelmedről (pl. lábszárvédő, falemez, seprű). Ne bizonytalanítson el, ha nagyon tüntet, ellenálló vagy agresszív a malacod, mert megérzi, és kihasználja, hogy föléd kerekedjen. Gondolj bele, hogy az anyakoca egy derék fejlendítéssel könnyedén néhány métert is repteti a malacait, már is jobb színben tűnik fel magad előtt, amit te csinálsz. Számolni kell vele-különösen azoknál a malacoknál, akik kezdetben az új fellépésed okozta meglepetésükben engedelmeskednek-, hogy lesznek időszakok, mikor nehezebben megy ez a gyakorlat, később még ellenállhatnak, de végül elfogadják ők is, hogy te vagy a vezér. Ha már elfogadja a malacod ezt a technikát, érdemes a gyerekeidnek is megtanítanod, ezáltal kisebb lesz az esélye, hogy a malac megkísérel majd fölé kerekedni a rangsorban. Azt fontos a gyerekekkel is tisztázni, hogy ez egy gyakorlat, és nem büntetés. A kisfiam pár hónapos volt, mikor elkezdtük vele, most három évesen már nagyon jól tudja alkalmazni egyedül is ezt a technikát:)

A képeken Marci Ranghield Diepens könyvével ismerkedik, amiben emellett még sok minden más is olvasható, ami hozzásegít, hogy megfelelően tudjuk gondozni, nevelni a malacunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalac.blog.hu/api/trackback/id/tr5014382936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása