Altatás

 2018.10.19. 22:25

Dömének az első három évben semmilyen egészségügyi problémája nem volt. Aztán idén nyáron elfertőződött a bal első lábán egy sérülés, ami miatt injekció kúrát is kapott, utána begyulladt egy seb a farkán,ezt gyulladáscsökkentő krémmel kezeltük, ezután találtunk egy foltot a bőrén,a mit még mindig kenegetünk. Majd kb. két hónappal ezelőtt vettük észre, hogy ébredés után pár percig sántikál a jobb első lábára. Az állatorvos előírt neki két Metacam kúrát, a fájdalom és a gyulladás csökkentésére, ami alatt és még egy ideig utána is javult a helyzet, de teljesen sosem múlt el a sántikálás, majd hamarosan ugyanolyan rossz lett, mint előtte.  Az orvos mindenképpen szerette volna megvizsgálni és megröntgenezni a lábát, hogy megtudjuk, mi okozza a problémát, ezt viszont csak altatásban tudta elvégezni, ami miatt eléggé idegesek voltunk. Hogy az altatással járó rizikót csökkentsük diétára fogtuk a malacokat, de Dömén ez nem nagyon látszott meg, mire sor került az altatásra.  Aznap reggel állatorvos két asszisztenssel vonult fel, Dömét elkerítettük, az első tű beletört a nyakába, de másodszorra sikerült megkapnia a megfelelő dózisú altatót, aztán már vittük is a rendelőbe, ahol nem találtak rápasszoló maszkot, ami az eredeti tervek szerint kellett volna a röntgen alatti altatáshoz, így kapott még egy injekciót, mert már nagyon ébredezett. 

Kiderült, hogy nincs artrózisa, a sántikálását nem ízületi probléma okozza, hanem az izmok és szalagok állnak be hosszabb fekvés után. Délutánra hazaértünk, Döme estére tért teljesen magához. Borzasztó volt az altatóinjekció körül ribbillió és az a látvány is, ahogy az altató hatott, de az ébredést még rosszabb volt nézni. Az orvos felkészített bennünket, hogy sokáig fog tartani, mert a zsírban lerakódott szer csak lassan fog felszívódni, de estefelé azért már felhívtam, hogy ez belefér e még a normális időintervallumba. Szegény Dömének csorgott  nyála, nem győztük törölgetni, aztán fel akart kelni, de minduntalan összeesett, majd többször is konkrétan a saját pofájára zuhant, és össze-vissza verte a lábait a patája felett. 

Késő este volt már,mire ki tudtuk csalogatni,  malac pisinek még nem örültem annyira, mint akkor este.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalac.blog.hu/api/trackback/id/tr7914309553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása