Nemzetközi csapat

 2014.12.13. 21:49

Mindkét malacunkat egy belga tenyésztőtől vásároltuk. Első alkalommal egy magyar tenyésztő segített, hogy biztosan minimalacot vegyünk. Innen is köszi, Timi:D! (https://www.facebook.com/pages/KANGA-alap%C3%ADtv%C3%A1ny/407329202666889)  Nagyon körültekintőek voltunk, sokat érdeklődtünk, megnéztük a papát, és a mamát is, és sikerült egy tündéri minnesotai törpemalaccal bővíteni a családot. Akit a belga tenyésztő angol mini teacupnak hív, de ez akkor minket különösebben nem is érdekelt. Mini és kész. 

Döme vásárlásakor már nem voltunk ennyire óvatosak. Ő aztán egy igazi kis turmix. Ahogy utánaolvastam kiderült, hogy tulajdonképpen az összes minimalac a minnesotaiból származtatható,  akiket egy  1949-ben kezdődött project keretében tenyésztettek ki, és laboratóriumi vizsgálatokra használtak a Mayo klinikán. Döme anyja ugyanahhoz a vérvonalhoz tartozik mint Marcié. Apja bergsträßer knirps, ami egy német faj, és a 2000-es években négy különböző minimalac pl göttingeni, wiesenauer és csüngőhasú keresztezésével jött létre. Bár a malacoknál nincsenek kialakult, állandósult fajták, mint pl. a kutyáknál, és a bergsträßer knirpsre ez különösen érvényes, azért találtam róluk leírást: barátságos,ragaszkodó a hideget jól tűrő malacok, akik kifejlett korukra 20-30 kg súlyt érnek el. Ez utóbbit majd akkor hiszem el, ha 4 évesen ekkora lesz. Marcival is úgy indultunk, hogy súlya 30 kg körül várható, és most 10 hónaposan már majdnem eléri ezt, pedig nagyon odafigyelünk a táplálkozására.

Döme teljesen más, mint Marci, jóval hangosabb, és sokkal többet is hallatja a hangját.  Már most látszik,hogy sokkal kártékonyabb lesz. Egyfolytában nyüzsög. A kavicsos ládából, kitúrta, kirugdosta, majd megrágta a kavicsokat. A vizét többször is kiborította, tettem alá egy tálcát, akkor tálcástól borogatta fel. Ha tettem alá újságpapírt azt megrágta.  A pulcsimat is kirágta.  Rengeteget túr és rág. Konkrétan mindent megrág.  Emellett egész nap túr. Azt hiszem megvan a kertünk új látványfelelőse:)

img_1018.JPG

 Nem nagyon zavarja, hogy egy nála kb. tízszer nagyobb malacnak a területére hatolt be. Keményen feszegeti a határait, de szerencsére Marci végtelenül türelmes vele. Most, hogy a kicsi itt van Marci megfontolt, nagyon okos nagy malacnak tűnik mellette.

img_0850.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalac.blog.hu/api/trackback/id/tr116949141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása