Marci ma öt éves lett!!

 2019.02.16. 22:15

Marci ma, öt évesen:20190216_155407_1.jpg

És öt éve, mikor hazahoztuk:

100_6430.JPG

 

A MTP egy nevelési módszer (nem büntetés!), amivel a kondában a vezető szerepet betöltő koca viselkedését lemásolva tanítod meg a malacodat, hogy tiszteljen téged és a családodat. Az a legjobb, ha fiatal korban kezditek el alkalmazni, megelőzhető vele egy csomó viselkedési probléma, és segíthet abban is, hogy magabiztosabban lépj fel, mikor a malacod az első 3-4 évében megpróbálja átvenni a vezető szerepet.

A technika lényege: napközben, mikor a malacod valahol fekszik vagy áll, menj oda hozzá, told meg a lábaddal, míg fel nem áll vagy arrébb nem megy, nem folyamatosan kell nyomást gyakorolni rá, hanem inkább apró lökéseket alkalmazni. Használj hozzá egy vezényszót pl,,mozgás’’ vagy ,,félre’’. Ha megmozdult hagyd abba, maradj ott, ahol állsz, és dicsérd meg, de csak szóban, pl ,,jól van’’, ,,okos malac’’, ami tetszik. Aztán folytasd a dolgodat, amit abbahagytál. Ezt naponta 5-6 alkalommal kell megtenni, először egy családtag, aztán, ha már jól megy, a többiek is kezdjék. Mindenhol gyakoroljatok, kint is bent is, kivéve a malac saját helyét, ami a biztonságot jelenti neki, ott soha se alkalmazzátok.

Fiatal malacoknál is előfordulhat, hogy az elején nem tetszik nekik a helyzet, és morognak, de ha megszokják, akkor a vezényszót is el lehet hagyni, a cél az, hogy a malac mindig térjen ki az utadból, és ha azt szeretnéd, hogy melletted legyen, akkor neked kell odahívnod magadhoz.

Idősebb malacnál is ugyanígy kell nekikezdeni,de előfordulhat, hogy nehezebben tud hozzászokni. Néhány alkalom után, mikor kezdi megérteni, hogy mit is jelent ez az új ,,trükk’’,  előfordulhat, hogy mély morgással figyelmeztet: ,,Vigyázz! Ezúttal nem fogsz olyan könnyen elmozdítani a helyemről’’. Lehet, hogy neked fordul, mikor hozzáérsz a lábaddal, ilyenkor állj úgy, hogy elérd az oldalát, és noszogasd, míg odébb nem áll. Ha feléd kap, megpróbál megharapni, akkor húzd ki magad, hogy még nagyobbnak tűnj, és mély hangon ismételd meg a vezényszót, de ne kiabálj, és ne kezdd el ismételgetni. Ha néhány méterrel odébb megfordul, maradj még vagy fél percig azon a helyen, ahonnan elküldted, jelezve, hogy az a tiéd, mielőtt folytatnád a korábban félbehagyott munkádat. Ha attól tartasz, hogy megsebesít, akkor gondoskodj a védelmedről (pl. lábszárvédő, falemez, seprű). Ne bizonytalanítson el, ha nagyon tüntet, ellenálló vagy agresszív a malacod, mert megérzi, és kihasználja, hogy föléd kerekedjen. Gondolj bele, hogy az anyakoca egy derék fejlendítéssel könnyedén néhány métert is repteti a malacait, már is jobb színben tűnik fel magad előtt, amit te csinálsz. Számolni kell vele-különösen azoknál a malacoknál, akik kezdetben az új fellépésed okozta meglepetésükben engedelmeskednek-, hogy lesznek időszakok, mikor nehezebben megy ez a gyakorlat, később még ellenállhatnak, de végül elfogadják ők is, hogy te vagy a vezér. Ha már elfogadja a malacod ezt a technikát, érdemes a gyerekeidnek is megtanítanod, ezáltal kisebb lesz az esélye, hogy a malac megkísérel majd fölé kerekedni a rangsorban. Azt fontos a gyerekekkel is tisztázni, hogy ez egy gyakorlat, és nem büntetés. A kisfiam pár hónapos volt, mikor elkezdtük vele, most három évesen már nagyon jól tudja alkalmazni egyedül is ezt a technikát:)

A képeken Marci Ranghield Diepens könyvével ismerkedik, amiben emellett még sok minden más is olvasható, ami hozzásegít, hogy megfelelően tudjuk gondozni, nevelni a malacunkat.

Altatás

 2018.10.19. 22:25

Dömének az első három évben semmilyen egészségügyi problémája nem volt. Aztán idén nyáron elfertőződött a bal első lábán egy sérülés, ami miatt injekció kúrát is kapott, utána begyulladt egy seb a farkán,ezt gyulladáscsökkentő krémmel kezeltük, ezután találtunk egy foltot a bőrén,a mit még mindig kenegetünk. Majd kb. két hónappal ezelőtt vettük észre, hogy ébredés után pár percig sántikál a jobb első lábára. Az állatorvos előírt neki két Metacam kúrát, a fájdalom és a gyulladás csökkentésére, ami alatt és még egy ideig utána is javult a helyzet, de teljesen sosem múlt el a sántikálás, majd hamarosan ugyanolyan rossz lett, mint előtte.  Az orvos mindenképpen szerette volna megvizsgálni és megröntgenezni a lábát, hogy megtudjuk, mi okozza a problémát, ezt viszont csak altatásban tudta elvégezni, ami miatt eléggé idegesek voltunk. Hogy az altatással járó rizikót csökkentsük diétára fogtuk a malacokat, de Dömén ez nem nagyon látszott meg, mire sor került az altatásra.  Aznap reggel állatorvos két asszisztenssel vonult fel, Dömét elkerítettük, az első tű beletört a nyakába, de másodszorra sikerült megkapnia a megfelelő dózisú altatót, aztán már vittük is a rendelőbe, ahol nem találtak rápasszoló maszkot, ami az eredeti tervek szerint kellett volna a röntgen alatti altatáshoz, így kapott még egy injekciót, mert már nagyon ébredezett. 

Kiderült, hogy nincs artrózisa, a sántikálását nem ízületi probléma okozza, hanem az izmok és szalagok állnak be hosszabb fekvés után. Délutánra hazaértünk, Döme estére tért teljesen magához. Borzasztó volt az altatóinjekció körül ribbillió és az a látvány is, ahogy az altató hatott, de az ébredést még rosszabb volt nézni. Az orvos felkészített bennünket, hogy sokáig fog tartani, mert a zsírban lerakódott szer csak lassan fog felszívódni, de estefelé azért már felhívtam, hogy ez belefér e még a normális időintervallumba. Szegény Dömének csorgott  nyála, nem győztük törölgetni, aztán fel akart kelni, de minduntalan összeesett, majd többször is konkrétan a saját pofájára zuhant, és össze-vissza verte a lábait a patája felett. 

Késő este volt már,mire ki tudtuk csalogatni,  malac pisinek még nem örültem annyira, mint akkor este.  

 

Döme már 4 éves

 2018.10.16. 23:05

Döme is betöltötte a negyedik évét. 83 kg-ja miatt diétára fogtuk, de ma kivételes kényeztetésben volt része, így kapott egy darab sült tököt is. 

Bibis lett a Döme lába

 2018.07.25. 23:19

Épp elutazni készültem másnap, mikor észrevettem, hogy Döme lábával valami nagyon nem stimmel. Két nappal korábban megsérült, az nem derült ki, hogyan, de sebes lett és váladékozott a patája mögötti puha rész. Akkor még nem tűnt vészesnek a sérülés, de egy nappal később estére már így nézett ki. 

20180702_220046.jpg20180702_230202.jpg

Akkor még nem fájt neki, de este még írtam az állatorvosnak, hogy szükségünk van rá. Másnapra a seb még csúnyább lett. Megmértem a lázát is, de szerencsére normális volt a testhője.

20180702_232008.jpg

fecskendővel kitakarítottam a sebet, betadinnal le is fertőtlenítettem.

20180703_125548.jpg

Az orvos csak estére tudott kiérni, Döme a nap folyamán egyre rosszabbul érezte magát, fájni kezdett a lába is. A tűző napon hevert, hátat fordítva az egész világnak, és enni sem volt már kedve.

20180703_120424_1.jpg

A gyógykezelést Cs asszisztálta végig. Az orvos megállapította, hogy nem új keletű sérülésről van szó, hanem egy korábbi sebe meggyűlt, elfertőződött, és most kifakadt. Antibiotikumra volt szüksége, hogy legyőzze a fertőzést. Már az első injekciótól jobban lett másnapra, két nap múlva kapott egy ismétlést, harmadszorra már csak azért jött az állatorvos, hogy megnézze, minden rendben van e vele. 1, 5 hét alatt ilyen meggyógyult a lába:

20180719_214633.jpg

Most már újra a régi, és mindenkinek az agyára megy.

Rekkenő hőség van!

 2018.07.24. 23:06

A malacaink még mindig nem kedvelték meg a vizet, nem mennek be a medencébe, és hiába készítettem nekik sárdagonyát, azt sem használják, pedig egész nap csak pihegnek a nagy melegtől.  Marad a vizes törölköző, ezt legalább elviselik magukon,emellett odafigyelünk, hogy eleget igyanak, és hideg finomságokkal is hűtjük őket. A holnapi adag már a fagyasztóban pihen:

20180724_225317.jpg

Bevált a malac-sitterünk!!!

 2018.05.08. 22:18

Míg kicsik voltak a malacaink magunkkal vittük őket, ha nyaralni mentünk, de a hosszú utazás nem igazán jött be nekik. Ráadásul most már akkorára megnőttek, hogy ketten együtt nem is férnének el kényelmesen az autónk hátuljában (ha Marci egyáltalán be merne szállni Döme mellé), az elmúlt két évben emiatt felváltva ,,nyaraltunk''. Ezen szerettünk volna változtatni úgy, hogy a malacok számára is elfogadható megoldást találjunk. Voltunk korábban panziónézőben, de mivel a röfik nehezen alkalmazkodnak a változásokhoz, nem akartuk még a megszokott környezetből is kiemelni őket arra a pár napra, míg más gondoskodik róluk, így a malac-sitter mellett döntöttünk. Azért nehéz szívvel hagytam itt őket, és ezt a posztot is csak azután írom, hogy már hazaértünk:D. 

20180424_145323_1.jpg

Mindent előkészítettem, a reggeli-esti etetéshez a fejadagokat kimértem, bedobozoltam, felcímkéztem napok szerint. Készítettem egy kis leírást arról, hogyan zajlik az etetés, hogy mindig legyen friss vizük, és néhány szokásukról, amit még fontosnak tartottam. A malac-vigyázónk néhányszor eljött hozzánk, hogy ismerkedjenek, mindent átbeszéltünk, tartottunk próbaetetést is. Nagyon jó fej volt, időnként írt, hogy minden rendben van, és fotót is küldött róluk, hogy lássuk, jól vannak:

Döme máskor sem szokta zokon venni, ha elmegyek egy időre, Marci viszont mindig megsértődött, és bele telt egy kis időbe, mire felengedett, most viszont ő is rögtön örömmel fogadott, úgyhogy lesz még családi nyaralás!

Döme agyarigazítása

 2018.04.13. 22:20

Döme agyara szép ívesen felfelé kanyarodva nő, az övét csak azért vágtuk le, hogy ne legyenek még kiegyenlítetlenebbek az erőviszonyok a malacok közt. Már így is ő a főnök, néha elég csúnya sebeket ejt a Marcin, nem akartuk tetézni az előnyét még azzal is, hogy az ő agyarát nem kurtítjuk meg. A két malacnak teljesen más a személyisége, ez az agyaruk levágásánál is megmutatkozott. Míg Marci tüntetett ellene, Döme alig kelt fel (ami talán a rossz fényviszonyok ellenére is látszik).

Fogatlan oroszlán

 2018.04.12. 22:40

Marci agyara sajnos a pofazacskója irányába nő, és az utóbbi időben olyan ütemben, hogy már nem volt elég a reszelgetés, más módszer után kellett néznünk. Mivel rajtunk kívül senkinek sem engedi, hogy a szájában turkáljon, az altatást pedig mindenképpen el akartuk kerülni, házi módszerrel kellett megoldanunk ezt a kérdést is. Több próbálkozás után végül az állatorvostól vettünk csontvágó drótot, és ennek segítségével vágtam le az agyarából egy darabot. Biztos nem ez volt élete legkellemesebb 20 másodperce, de annyira nem viselte meg a dolog, mert fél perccel  történtek után már összebújva pihentünk.(Képeket egy másik bejegyzésben teszek majd fel, mert ide nem tudok.)

 

Ki érti a malacokat?

 2018.04.07. 22:34

Miután pár napja Marci meglépett az erős széllökésektől kinyitódott kapun keresztül, kicsit aggódva néztünk a mai nap elé. Meghozták a kerítés elemeket és amellett, hogy nagy jövés-menés volt, néhány órán keresztül kerítés nélkül maradtunk, de a malacaink még csak a szomszédba se sétáltak át. Ki érti ezt?